humanosok 2013.04.26. 11:31

Diadalívek

Római diadalív:

A diadalív szabadon álló, nyitott kapuív, amit valakinek vagy valaminek a tiszteletére, gyakran győzelem alkalmával emelnek. Néha diadalkapunak is nevezik, bár ez a szó nemcsak állandó építményt jelölhet, hanem ideiglenes építményt is. A diadalívnek vagy egy, vagy három átjárója van, az ünnepelt személy a középsőn haladt át az ünnepelés közben. A homlokzatot mind az elő- mind a hátoldalon hatalmas oszlopok tagolják, közöttük pedig domborműveket vagy szobrokat helyeznek el.

diadalív.jpg

Ehhez hasonló modern épület:

Váci diadalív:

A váci diadalív vagy ahogy a helyiek emlegetik Kőkapu Magyarország egyetlen diadalíve, mely Mária Terézia tiszteletére épült. Migazzi püspök rendelte el az építést a fogadásra. Az anekdota szerint, mivel mindössze két hét alatt építették fel, a királynő nem mert kocsijával elhajtatni alatta. Mikor néhány héttel később távozott, látva, hogy még mindig áll, már nyugodtan haladt át alatta. A szabadon álló építményt ma felújított állapotban, díszkivilágítással szemlélhetik meg a látogatók.

váci diadalív.JPG

Források:

http://foto.acegem.hu/displayimage.php?pid=69

http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1ci_diadal%C3%ADv

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:RomeConstantine%27sArch03.jpg

http://hu.wikipedia.org/wiki/Diadal%C3%ADv_%28%C3%A9p%C3%BClett%C3%ADpus%29

Nagy Tünde

 

A bejegyzés trackback címe:

https://humanosok.blog.hu/api/trackback/id/tr635247904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása