humanosok 2013.04.13. 12:06

Az amfiteátrumok

Az amfiteátrum kör vagy ovális alakú, különféle rendezvények tartására használt tér, amelyet nézőközönség befogadására alkalmas fedetlen lelátó vesz körül.

A leghíresebb ókori amfiteátrum : Colosseum

Colosseum-2003-07-09.jpg
Rómában az első állandó, kőből készült, sok néző befogadására alkalmas amfiteátrum az Amphiteatrum Flavium (Colosseum) volt. A római Colosseum 50 ezer ember befogadására volt alkalmas. Tömegszórakoztatást (pl. gladiátorjátékok, állatviadalok stb.) szolgáló ókori római épülettípus. Elliptikus küzdőtérből (aréna) és azt körülvevő, lépcsősen emelkedő üléssorokból alakított nézőtérből (cavea) áll, amelyet az ugyancsak elliptikus alaprajzú homlokzati fal határol. A homlokzati falat többszintes árkádok tagolják.


Leghíresebb modern kori amfiteátrum: Hollywood Bowl
 800px-Hollywood_bowl_and_sign.jpg
Los Angelesben található, különböző rendezvényeknek, koncerteknek ad otthont.17.376 férőhelyes,1922-ben nyitották meg,majd 2003 és 2004 közt felújították.

Források:http://hu.wikipedia.org/wiki/Amfite%C3%A1trum
http://en.wikipedia.org/wiki/Hollywood_Bowl

1 komment

Címkék: berni

A bejegyzés trackback címe:

https://humanosok.blog.hu/api/trackback/id/tr55220770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccvv 2013.04.13. 23:56:10

Vagy félkör/félovális alakú, nem? Talán nem kéne eszetlenül átvenni bármint a Wikiről.
süti beállítások módosítása