humanosok 2013.05.27. 20:16

Circus Maximus

A Circus Maximus az ókori Rómában szórakoztatásra használt hely/aréna volt. Először Róma etruszk királyai vették használatba. Az Aventinus és a Palatinus dombok közti völgyben helyezkedik el. A Kr.e-i 4. századtól 549-ig tartottak itt összejöveteleket. A lelátókról tekinthették még a nézők a lovas-és kocsiversenyeket, az atléták küzdelmeit, az állatok viadalát, az előre megtervezett tengeri ütközeteket is. Az aréna közepén egy válaszfal(spina) osztotta kér részre a porondot, amelyen 7 tojás alakú tárgy volt. Ezekkel mérték a megtett fordulókat. Később bronzdelfinek szolgáltak a mérésekre. Sajnos nagyon kevés maradt fenn belőle. Néhány kapui maradt csak fenn, az ülő részek nagyrésze eltűnt a későbbi építkezések során. 

A cirkuszok napjainkban is jelen vannak, hatáskörük ugyanaz, valamennyivel modernebb és fejlettebb formában feldolgozva a témákat. A cél a szórakoztatás, minél nagyobb közönségre szert tenni. Hazánkban a Fővárosi Nagycirkusz a legismertebb:

 

források: http://anorakheaven.blogspot.hu/2012/12/circus-maximus-heart-of-ancient-romes.html#.UaOgwNJA0kU

http://hu.wikipedia.org/wiki/Circus_Maximus

http://retronom.hu/index.php?q=node/5876

Készítette: Megyesi Elizabet

A bejegyzés trackback címe:

https://humanosok.blog.hu/api/trackback/id/tr545321101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása