Brutusnak volt egy fegyvertársa, Valerius akit a nép nagyon szeretett. Miután Brutus meghalt és egyedül maradt, azt suttogták hogy a királyságra akar törni és ezért nem vett maga mellé társat. Sokaknak az sem tetszett, hogy a Velia domb tetején épített magának házat.

- Persze - suttogták -, magas, megerősített helyen épít bevehetetlen várat!

A pletyka egyre jobban terjedt és ezért Valerius felháborodva összehívta a népgyűlést. A lictoroknak megparancsolta hogy a vesszőnyalábjaikból vegyék ki a bárdot, s a vesszőnyalábokat engedjék le a nép előtt, mintegy elismerve azt, hogy a nép ereje és hatalma nagyobb, mint a konzulé.

Ezzel megnyerte a nép jóindulatát és beszélni kezdett, amiben elmondta hogy lehordatja a dombról a házát hogy a nép lakhasson fölül és ő pedig lent.

Végül a nép ismét a kegyeibe fogadta és többé semmiféle gonosz híresztelés nem terjedt róla. Valerius pedig az épületanyagot csakugyan a domb lábához hordatta, és ott építtette fel házát.

Mint a népnek kedves embere, mindazon jeles tetteiért, melyekkel a népet és szabadságát védelmezte, a Publicola, Népszerető nevet kapta.

Szereplők:
Valerius: Okos ember volt, aki mindent megtett a nép jóindulatáért.

Tanulság:
Nem kell mindent elhinni amit mondanak.

publicola.jpgValerius lebontatja a házát a dombon.

A kép forrása:
Forrás: http://www.romanoimpero.com/2010/05/publio-valerio-publicola-509-504-ac.html

Kathi Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://humanosok.blog.hu/api/trackback/id/tr475148873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása